O mnie

Sylwia Kostańska

mgr dietetyki w specyficznych potrzebach żywieniowych, pasjonatka kuchni roślinnej

Zapraszam na mojego roślinnego bloga:

🌿 Czym się zajmuję?

Jestem dietetyczką specjalizującą się w dietoterapii roślinnej u osób z problemami trawiennymi, metabolicznymi i hormonalnymi.

Na co dzień pomagam pacjentom z:

✔️ zespołem jelita drażliwego (IBS)

✔️ SIBO i dysbiozą jelitową

✔️ celiakią i nadwrażliwością na gluten

✔️ nietolerancją laktozy

✔️ PCOS i insulinoopornością

✔️ przeciążeniem wątroby i nerek

✔️ przewlekłym stanem zapalnym i zmęczeniem jelitowym

Pracuję głównie z osobami, które:

  • szukają ulgi w dolegliwościach jelitowych bez restrykcji i stresu,
  • chcą prowadzić roślinną lub fleksitariańską dietę, ale mają wątpliwości zdrowotne,
  • chcą naturalnie wspierać swoje ciało i hormony – z pomocą diety, fitoterapii i elementów psychodietetyki.

🌱 Jak pracuję?

Łączę dietetykę kliniczną, psychodietetykę, fitoterapię i filary Medycyny Stylu Życia. Zawsze podchodzę z szacunkiem do codzienności i tempa życia moich pacjentów.

Nie rozpisuję jadłospisów „na siłę”. Szukam realnych rozwiązań dla realnych ludzi, którzy chcą jeść zdrowo, ale bez skrajności.

📚 Moje podejście:

„Dieta to nie kara, tylko narzędzie do odzyskania lekkości, spokoju i energii.

Jeśli interesuje Cię współpraca ze mną – zapraszam do kontaktu!

Parę słów o mnie:

Podstawy wiedzy medycznej zdobyłam w ramach studiów licencjackich na kierunku Dietetyka ze specjalnością poradnictwo dietetyczne Wydziału Nauk o Zdrowiu PWSZ w Koninie.

W trakcie studiów byłam członkiem Studenckiego Koła Naukowego Awokado.

Ukończyłam z wyróżnieniem studia magisterskie obszaru dietetyki w specyficznych potrzebach żywieniowych na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie jako Członek Koła Naukowego Dietetyków:

  • 2020/2021 – pełniłam funkcję Sekretarza
  • 2021/2022 – zostałam Przewodniczącą

Jestem Członkiem Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej www.celiakia.pl (jako dietetyk, wolontariusz) oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

Ukończyłam studia podyplomowe z zakresu fitoterapii i przygotowania pedagogicznego. Zdobyłam także doświadczenie w pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym i szkolnym.

Prowadzę roślinnego bloga kulinarnego i związane z nim social media, a także tworzę treści edukacyjne dla czasopis oraz organizacji.

Współprace & Media